fbpx

PELAJARI KONSEP "FINANCIAL ADVISORY" DALAM INDUSTRI TAKAFUL DAN UNIT TRUST

Kerisauan agen takaful, bermula pada 01 Januari 2018, memerlukan setiap agen takaful mematuhi Balance Score Card (BSC) yang dipantau rapat oleh BNM. Prestasi agen berdasar 5 KPI.

KPI 2 dalam BSC adalah Kadar lengkap pencarian fakta (Pilihan 1 & 2). Untuk mendapat skor dalam KPI ini, memerlukan para agen melakukan pencarian fakta peserta sebelum mencadang plan takaful.

Antara fakta yang perlu dibincangkan bersama bakal peserta adalah mengenai perlindungan, simpanan, persaraan, pendidikan anak dan pelaburan.

Persoalannya 
▪️ Bagaimana nak mula cari? 
▪️ Apa yang perlu ditanya? 
▪️Fakta kewangan apa yang perlu ditanya? 
▪️ Dah dapat fakta, apa nak dirancang? 
▪️Plan cadangan takaful macam mana yang sesuai?
▪️Adakah plan cadangan yang beri sesuai dengan kewangan peserta?

 Bagi agen Unit Trust, niat nak bantu kembangkan aset klien melalui pelaburan dana-dana terbaik.

Tetapi tidak tahu nak rancang lebih detail berdasarkan kewangan semasa klien.

Masalah utama 
Data kewangan apa nak dapat? 
Klien tidak faham keperluan pelaburan untuk dana pesaraan berdasarkan kewangan semasa? 
Penerangan kepentingan pelaburan jangka panjang? 
Bagaimana nak rancang dana pesaraan atau dana pendidikan anak untuk klien ?

InshaAllah, masalah-masalah ini dapat dipermudahkan melalui modul perancangan kewangan INFAQ.

Modul perancangan kewangan INFAQ ini dapat dipelajari melalui bengkel Train The Consultant 2018 (TTC)

Training ini adalah ekslusif untuk rakan-rakan konsultan di INFAQ Consultancy, tapi saya buka 15 seat untuk konsultan luar.

Training ini saya design khas untuk para perunding dalam industri kewangan terutama :

  • Ejen takaful
  • Ejen insurans
  • Ejen unit trust
  • Ejen wasiat
  • Perunding kewangan
  • pegawai khidmat pelanggan bank.

Dengan pengalaman selama lebih 14 tahun dalam industri perkhidmatan kewangan dari 2003, di dalam program ini saya berkongsi bagaimana seorang financial consultant berkongsi idea tentang perancangan kewangan kepada prospek yang seterusnya menjadi klien.

TTC mengandungi topik-topik berikut:-

  1. Perancangan kewangan menggunakan modul kewangan INFAQ Consultancy – Intelligence and Financial Quotient atau akronimnya INFAQ
  2.  Cara presentation menggunakan Model INFAQ. Peserta akan dapat “big picture” perancangan kewangan.
  3.  Perbezaan pendekatan cara “salesman” dengan cara “consultant”. Pendekatan “salesman” fokus kpd produk atau “product pusher” manakala pendekatan dgn cara “consultan” menekankan konsep “advisory” dan “problem solver”. Produk adalah alat penyelesaian, bukan fokus utama.
  4.  Bagaimana menggunakan model kewangan INFAQ utk proses fact-finding dalam mendapatkan maklumat kewangan pelanggan sebelum mencadangkan proposal kewangan yang sesuai.
  5. Modul Income Protection yg menjadi keperluan utama pelanggan sebelum melanggan produk takaful. Dalam modul ini, peserta akan didedahkan bagaimana menggunakan modul INFAQ utk explore keperluan sebenar Income Protection pelanggan.
  6.  Modul Retirement Plan, utk mengajar perunding membantu merancang plan persaraan pelanggan. Menggunakan modul ini, peserta akan diajar cara membuat unjuran plan persaraan pelanggan.
  7. Solusi kewangan menggunakan 2 kaedah – “capital intact method” atau “capital liquidation method”. Kaedah ini digunakan memberi solusi perlindungan takaful dan solusi perancangan persaraan.

TAPI..

“BILA BENGKEL NI DEKAT MANA “

Baik, ini maklumat untuk BENGKEL TRAIN THE CONSULTANT

EVENT: BENGKEL TRAIN THE CONSULTANT

LOKASI: BILIK TRAINING INFAQ CONSULTANCY, BATU CAVES

TARIKH: 28 julai 2018 (SABTU)

MASA: 8.30 AM – 5.30 PM ( 8 JAM)

“OK OK, BERAPA YURAN BENGKEL NI ?”

Pasal bayaran tak perlu lah dirisaukan…
.

Kami nak bantu, tapi jangan terkejut dengan harga saya nak bagi ni …

RM 350

untuk kelas 1 hari padat dengan ilmu.

BONUS:

  1. Workbook TTC
  2. Buku Tersontot Di Pintu Shorga (RM15)
  3. Ebook Bijak Merancang Wang (RM49)
  4. Group coaching dan monitoring (Telegram Group) selama sebulan selepas program
  5. Makanan disediakan

TETAPI…

kami tawarkan POTONGAN DISKAUN 35 % sempena Syawal

Jadi yuran diskaun sempena Syawal adalah RM250 sahaja.

DAN..

Jika daftar berdua hanya RM398 (RM199/seorang)

Tawaran ini hanya sah sehingga 14 Julai 2018 sahaja dan limited kepada 15 seat terawal sahaja. Mana yang sampai dahulu. 

Tempahan boleh dibuat dibawah

SEAT adalah terhad.

Disebabkan sepanjang program ini akan ada banyak sesi praktikal dan role-play, maka penyertaan sangat minimum kerana trainer dan fasilitator akan memantau peserta setiap kali aktiviti role play.

100% dikendalikan oleh saya, Afyan Mat Rawi

Program ini memang pack dari pagi hingga petang kerana penuh dengan role play dan praktikal

TERHAD, Hanya 15 tempat sahaja daripada 30 tempat keseluruhan. Selebihnya lagi akan dipenuhi oleh konsultan baru INFAQ Consultancy.

Jangan tunggu lama2. Usah tunggu masa sesuai.

NOW OR NEVER. TAKE IT OR LEAVE IT.

Pendaftaran boleh dibuat diborang dibawah

Train The Consultant (TTC)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *